6/18/2016

RESEPTIT ENSIMMÄISELLE PÄIVÄLLE (VEGAANISET KAKSI PÄIVÄÄ)

Rakennan reseptit ottaen huomioon esimerkiksi sen, että et luultavasti ole kasvissyöjä tai vegaani. Nämä reseptit eivät siis ole suora kuvaus siitä mitä itse syön.

Muistelin mitä itse söin noin vuosi sitten, kun aloin kiinnostumaan tästä ruokavaliosta. Silloin kasvikset, hedelmät ja ruoka ylipäätänsä maistui minulle erilaiselta kuin nyt. Tuosta ajasta minun makuaistini on kehittynyt tämän elämäntapamuutoksen ansiosta.

Ehdottomasti helpoin ruoka minulle tuohon aikaan oli tortillat. Tiesin aika hyvin silloin mitä kaikkia ravintoaineita saisin, koska täytteet valitsin sen mukaan, mikä tuntui turvallisimmalta minulle. Joten sillä mennään ensimmäisen vegaanisen päivän aikana myös. 

Aamupala ja lounas ovat tärkeitä. Tällöin aineenvaihdunnan tulisi myös olla vauhdikkaimmillaan. Käytännössä mitä myöhemmäksi mennään niin aineenvaihduntakin rauhoittuu. Mutta se ei tarkoita sitä, että illalla ei syötäisi mitään. 




AAMUPALA

OHJEITA: Aloita aamusi juomalla vettä. Juo juomapullollinen tyhjäksi ja täytä se uudestaan päivän menoja varten. Vettä tulisi juoda kokoajan päivänmittaan. Ensinnäkin aineenvaihdunta ei voi toimia normaalisti jos et juo vettä. Ja toisekseen jos et syö täysin luomua ruokaa ilman E-koodeja yms. niin vesi voi auttaa myrkkyjen suodattamisessa. Eli juo ennen ruokaasi paljon vettä. 

Jos et tykkää veden mausta, juo sitä silti. Mutta helpottaaksesi juomista lisää loraus sitruunaa mukaan pulloon. 

Aamupalan kanssa ei tarvitse hätiköidä. Jos et ole aamuihmisiä, etkä nauti aamupalan syömisestä, se on luonnollista. Usein herätessä ruokahalu ei välttämättä kaikilla herää. Ota siis aamupala mukaan töihin tai kouluun ja syö sitä rauhallisesti. 


VIISI LUOMUBANAANIA, VIISI TAATELIA JA SOIJAMAITOA.

Laita nämä ainekset blenderiin ja lisää maitoa niin paljon kuin haluat, riippuen kaadatko smoothien kulhoon vai mukiin/pulloon. Koostumuksen voit valita itse. Suosittelen, että lisäät blenderin pohjalle maitoa noin 3cm. Voit myös yhtä hyvin syödä banaanit banaaneina ja taatelit taateleina.

Tämä aamupala pitää sinut kylläisenä ja ravintorikkauden ansioista antaa sinulle eufoorisen tunteen. Tulet olemaan virkeä ja olosi on mahtava. 

Smoothieissa on myös hyvä välillä muistaa rauhoittua ainesten kanssa. Mitä enemmän erilaisia ruokia sekoitat, sitä enemmän aineenvaihdunta saattaa rasittua ja vatsa turvota. Mutta muista, että se ei ole myöskään huonoasia syödä terveellistä ruokaa. Vatsan turvotus vaarallisimpana oireena ei maailmaa kaada.

Vinkit: Säilytä banaanit huoneen lämmössä. Jääkaapissa estät banaanin luonnollista kypsymisprosessia. Banaanit tulisi aina syödä kypsinä ja täplikkäinä. Kypsä banaani sisältää ne hyvät anti-cancer ainekset, joita haluamme. 

Jos olet mieshenkilö tai muuten kookas kaveri niin voit ihan hyvin lisätä 6-7 banaania, jos siltä tuntuu. Huomaat itse aamupalan tehdessäsi, että ei viisi banaania ole mieltämullistavan paljon. Mutta tosiaan tämä ohje on suunniteltu ihmisille, jotka eivät välttämättä ole tottuneet syömään hedelmiä. Laitan omaan aamupalaani usein 5-6 banaania. 



LOUNAS


OHJEET: Muista napostella aamupalan ja lounaan välillä vaikka viinirypäleitä tai pähkinöitä. 
Jos olet työpaikalla ja syöt lounaan siellä, ota lautasesi täyteen salaattia ja kasviksia. Ota sen lisäksi lautanen, jossa on enemmän hiilihydraattia. Eli toinen lautanen voisi koostua vaikka 3-4 isosta perunasta, riisistä, pastasta tai nuudelista. Jos sinulla on mahdollisuus valita niin valitse aina täysjyvävaihtoehto. Miksi? Täysjyvässä on esimerkiksi kalsiumia. 

Tämä postaus on kuitenkin nyt tehty sen mukaan, että sinulla olisi mahdollisuus kokata kotona. Joten tässä tulee lounasreseptini.


TÄYSJYVÄ TORTILLALETUT JA OMAVALINTAISET TÄYTTEET

Täytteeksi suosittelen: Itsetehtyä guacamolea, tomaattia, kurkkua, pinaatinlehtiä, auringonkukansiemeniä ja papuja,sieniä tai soijarouhetta tomaattikastikkeessa.

Guacamole yhdelle tai kahdelle: 2 avokadoa
                 Loraus soija tai kaurakermaa(Prisma, S-market, Citymarket)
Sitruunan mehua 
Sitruunapippuria 

Soijarouhetta löytyy kuivaosastolta usein esimerkiksi jauhojen ja papujen läheltä. Soijarouhe keitetään kattilassa veden kanssa suhteessa 2/2. Laitan itse aina 2dl soijarouhetta ja 2dl vettä. Soijarouhe lisätään kiehuvaan veteen. Kun huomaat, että rouhe on pehmentynyt ja vesi haihtunut hyvin niin lisää tomaattikastike. Mausteeksi voit lisätä vaikka grillimaustetta ja kaurakermaa. 

Valitsin tälle ensimmäiselle päivälle aika helpon ja tavanomaisen lounasaterian. Joten voit itse tietysti vielä soveltaa ja lisätä juuri niitä kasviksia mitä haluat. Ja muista syödä niin monta tortillaa, että olosi on täyteläinen. Kasvisruokavaliota noudattaessasi parasta onkin, että saat todellakin syödä paljon. Niin paljon kuin jaksat.

Pidä huoli, että syöt säännöllisin väliajoin. Koskaan ei ole hyvä, että ehdit tuntea kovaa nälkää. Mutta välillä niin voi käydä. Banaani tai pari ei ole huono idea pitää mukana menossa. 




ILLALLINEN

OHJEET:

Käytä luomubataattia. Ne ovat usein vähän pienempiä ja siksi helpompia käsitellä. Vegaanisessa ruokavaliossa on helppo valmistaa monia eri ruokia yhden kauppareissun aineksista. Ajattelin, että voisit hyödyntää illallisessa lounaan ainesosia. Kurkkua ja tomaattia löytyy varmasti tässä vaiheessa keittiöstäsi, joten voisi olla hyvä idea lisätä niitä mukaan lautaselle. Sen lisäksi sinulta on ehkä jäänyt soijarouhekastiketta? Tai ehkä haluat tehdä jotain muuta? 


Gogreenillä on edullisia ja hyviä papupakkauksia. Valkopavuista soijapapuihin. Näitä voisit ostaa kuivakaappiin muutaman. Nyt voisit sitten fiiliksen mukaan valita jotain papuja bataattien kanssa. Kokeilin itse ensimmäistä kertaa Gogreenin mustiapapuja noin viikko sitten. Laitoin ne kattilaan ja lisäsin joukkoon sipulinpalaisia, kermaa ja pinaattia pilkottuna. Hetken aikaa pyörittelin aineksia kuumassa kattilassa ja lopputulos oli super hyvää. Ja sopi erittäin hyvin bataatin kanssa. 



UUNIBATAATTIA JA LISUKKEITA

Yksi luomubataatti paketti
Gogreen papuja
Kaura tai soijakermaa
Pinaatinlehtiä
Sipulia
+ Omia lisukkeita


Paista joko yksi tai kaksi bataattia uunissa. Tämä kannattaa päättää bataatin koon mukaan. Aloita huuhtelemalla bataatit ja sitten laita uuniin 200 asteeseen noin tunniksi. Kokeile haarukalla koostumusta.

Samalla voit pilkkoa kasviksia ja laittaa muut valitsemasi ruoka-aineet valmiiksi. Fiksua on hyödyntää lounaasta jääneitä aineksia. Eli tässä tapauksessa pinaatinlehtiä, guacamolea, siemeniä, kasviksia ja soijakastiketta. Enjoy! 


ILTAPALA

OHJEET: Vegaanisessa ruokavaliossa itse keskityn syömään suurimman osan hedelmistä aamulla ja päivällä. Ne pitävät aivot hyvin vireinä ja kuitu auttaa ruuansulatuksessa. Mutta iltapalaksi voisi sopia hyvin kevyempi smoothie.
 Se voisi koostua yhdestä hedelmälajista, joka olisi helppo sulattaa.


SMOOTHIETA JA LEIPÄÄ

ANANAS SMOOTHIE:
Lisää paljon ananaksen paloja
+Loraus vettä

Syö smoothien kanssa ruisleipää. Lisää ruisleivän päälle avokadoa ja paahdettuja auringonkukansiemeniä rapeuden tuojaksi. Muista syödä useampi leivänviipale. Tarkoitus ei ole mennä nukkumaan nälkäisenä.

TSEMPPIÄ VEGAANI KOKKAILUIHIN! 


<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiitos kommentistasi <3